Topaz taşı, ‘Kuvars’ grubunda yer alan bir taştır. ‘Neşe taşı’ diye de isimlendirilir. Topaz taşı, renksiz yani şeffaf olabileceği gibi; sarı, mavi, beyaz, gri, kırmızı, kahverengi, turuncu renklerde de görülebilir. Ağırlığı elmas ile aynıdır ve bu yüzden elmas ile karıştırılır. Ancak aradaki fark, Mhos ölçeği yardımıyla kolayca ayırt edilir. Topaz taşı pozitif enerji yüklemesi ve kötü enerjiye karşı kalkan görevini üstlendiğine inanılır.
Gerçek topaz taşı arıyorsanız mağazamızın geniş ürün yelpazesine göz atabilir, orijinal topaz taşına ve topaz taşlı takılara rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Topaz Taşı Nedir?
Topaz, ismini Sanskritçedeki ‘’ateş tapasları’ anlamına gelen bir sözcükten alır. Aralık’ta doğan kişilerin doğum taşı olduğuna inanılan Topaz, evliliğin dördüncü ve 19. Yıldönümlerinde de hediye olarak verilir.
Şefkat ve sevgi sembolü olarak görülen Topaz, hakkındaki rivâyetler ile epey meşhurdur. Örneğin; söylentiye göre, mîzâcı güçlendiren ve kişiyi daha sevimli, şirin kılan bir taştır.
Bir başka görüş, bu taşın adını ‘Topazion’ kelimesinden aldığı yönündedir. Bu ise Yunanca bir sözcüktür. Ayrıca Topaz isminin, Kızıldeniz’de bulunan ‘Topazos’ adasından da gelebileceği söylenmiştir.
Topaz Taşı Özellikleri Nelerdir?
- Sert yapılıdır.
- Alüminyum silikat grubunda yer alır.
- İçeriğinde %20 kadar flor ve su bulunur. Taşı büyük kristaller hâline getiren de budur.
- Topaz taşının şimdiye kadar keşfedilmiş en büyük örneği ise, ABD’nin New York eyaletinde konumlanan Doğal Tarih Müzesi’ndedir. Bunun 272 kg ağırlığa sahip olduğu bildirilmiştir.
- Mavi topaz taşı, renksiz topazı gama ışınları ile doldurarak meydana getirilir. Bu özelliğiyle mavi Topaz akuamarine benzer.
- Öte yandan Topaz, genellikle gri ve yeşil alt tonlarıyla yaygındır.
- Hafifçe ısıtıldığı takdirde yanan Topazlara ‘Kırmızı Topaz’ veya ‘Brezilya Yakutu’ denir.
- Sertlik derecesi 8’dir.
- Özgül ağırlığı 3.53- 3.56 arasıdır.
- Kırılma indeksi ise 1610- 1638 şeklindedir.
- Titreşim: 6 numara olarak bildirilmektedir.
- Cazibe, şans, iletişim, iyi şans ve aşk taşı diye nitelendirilir.
Topaz Taşı Nerede Bulunur?
Bu taşın en yaygın olduğu bölgeler şöyle sıralanabilir:
- Nijerya,
- Brezilya,
- Myanmar,
- Meksika,
- Avustralya.
Topaz Taşı Hangi Çakra ile Uyumlu?
6.Boğaz Çakrası ve 3. Göz Çakrası bu taş ile ilişkilendirilir. Topaz taşı bahsi geçen çakralar üzerinde iyileştirici etkiler göstererek çakra tıkanıklıklarını giderebilir. Bu sayede söz konusu çakralardan daha iyi yararlanma imkânı doğar.
Topaz Taşı Hangi Burcun?
Başak ve Yay burçları, Topaz taşı ile özdeşleştirilen burçlardır. Eğer bu iki burçtan birine mensupsanız, Topaz taşının olası faydalarından istifade etme ihtimâliniz daha güçlü demektir.
Topaz Taşı Ne İşe Yarar?
Bilimsel kesinliğinden söz edilemeyecek olsa da, Topaz taşı faydaları ile meşhurdur. Onlardan bazıları şöyle sıralanır:
Topaz Taşı Fiziksel Faydaları
- Sarı Topaz’ın dalak ve karaciğer için şifalı olduğu dile getirilir.
- Sindirim sistemi ve kaslar üzerinde olumlu etkileri bulunduğu rivâyet edilmektedir.
- Göz rahatsızlıklarına faydalı olduğu söylentiler arasındadır.
- Kimileri Topaz taşının bağışıklığı güçlendirdiğini düşünmektedir.
- Bazıları ise bu taşın salgın hastalıklara iyi geldiği görüşündedir.
Topaz Taşı Ruhsal Faydaları
- Bereket ve bolluk getirdiğine inanılır.
- Yetenekleri ve zekâyı geliştirdiği şeklinde bir söylenti mevcuttur.
- Saydam Topaz taşı ruhsal gelişim sağlamasıyla bilinir.
- Muhakeme, sezgi ve zihin gücünü artırdığı savunulur. Âniden ortaya çıkan durumlarda, kişilerin bunlarla başa çıkmalarını kolaylaştırdığı söylenmiştir.
- Cesaret verici olduğu iddia edilir.
- Kişinin ‘yüksek benliği’ ile bağlantısını geliştirdiği söylenir.
- ‘Mavi Topaz, bilgiliği ortaya çıkarır.’ Denmiştir.
- Bazı uzmanlar ise, Topaz taşı yararları içinde şunları zikretmektedir: Gerçeği teşvik eder. Vücut enerjisini en fazla gereksinim duyulan yere yönlendirir. Bağışlama duygusunu artırıcıdır. Sağlık, cömertlik, mutluluk getirir. Tâlih taşı olduğu için, kişiye şansverir. Öz kontrolü, kendini gerçekleştirmeyi, dürüstlüğü ve şeffaflığı temsil eden bir taştır. Fikirlerin ifade edilmesine ve problem çözmeye yardımcıdır.
Topaz Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?
Tüm doğal taşlar için geçerli olan belli kurallar Topaz taşı bakımı ve temizliği için de geçerlidir.
Bunlardan ilki; sabun, çamaşır suyu ve benzeri aşındırıcı maddelerle temas ettirmemektir. Ayrıca bu taşın diğer takılarla birlikte bulundurulması önerilmez, ayrı bir yerde saklanması tavsiye edilir.
Neşe taşı hem ilk aldığınızda, hem düzenli kullanmaya devam ettikçe temizleyerek olumsuz enerjisini gidermelisiniz. Bunun için akan suda yıkamayı tercih edebilirsiniz. Tütsü dumanını kullanabilir veya toprağa gömerek bir süre bekletebilirsiniz. Farklı bir doğal taşın yanında bekletmek, yine Topaz taşını negatif enerjisinden arındıracaktır.
Topaz Taşı Fiyatları
Çeşitli faktörlerden dolayı Topaz taşı fiyatları konusunda net bir şey söylemek mümkün değildir. Fiyatlandırmaya etki eden söz konusu faktörler ise şöyle sıralanabilir:
- Taşın şekli,
- Hangi bölgelerden çıkarılmış olduğu,
- Kullanılacak duruma gelmesi amacıyla ne tür işlemlere maruz bırakıldığı,
- Üzerindeki desenler,
- Yapısında bir pürüz bulunup bulunmadığı (Örneğin, çatlak ve baloncuk gibi kusurlar veya çizik ve benzeri deformiteler bunlardan bazılarıdır.),
- Taş rengi,
- Büyüklük-kalınlık-özgül ağırlık değerleri,
- Hangi formda olduğu (Ham kütle, takı, dizi taş vs.)
Siz de Topaz taşı fiyatı ve özellikleriyle ilgili geniş bilgiye web sitemizden ulaşabilir, aradığınız ürünleri rahatlıkla bulabilirsiniz. Türkiye’nin neresinde olursanız olun kolayca sipariş verebilir ve rengârenk doğal taşları hayatınıza dâhil etmenin mutluluğunu yaşayabilirsiniz.