Riyolit taşı (Rhyolite), silika açısından zengin olan, volkanik patlamalar neticesinde meydana gelmiş bir kayaçtır. Öteki volkanik kayaçların aksine, basınç altında değil hızla soğuma ile oluşmuştur. Resmi olarak, 1860 yılında geologist ve gezgin Ferdinand von Richthofen tarafından işlenmiştir.
Doğal taşlar arasında ruhsal ve fiziksel etkileri bulunduğuna inanılan Riyolit taşı, takı-aksesuar sektöründe geniş kullanım alanı bulur.
Riyolit Taşı Nedir?
Riyolit taşı; silikat açısından iyi bir kaynak niteliği taşıyan parlak bir taştır. Kesim ve kullanım itibariyle Jasper benzeri bir taş olup, camsı bir yapısı vardır.
Bilekliklerde, kolyelerde, tesbihlerde ve daha pek çok üründe kullanılır. Tiroid sağlığı, genel sağlık, şans ve nazar, bolluk-bereket, pozitif enerji ve aşk üzerine etkilerinden söz edilir.
Riyolit Taşı Özellikleri Nelerdir?
Temel olarak Riyolit taşı özellikleri şöyledir:
- Kimyasal yapısı granit ile aynıdır.
- Sertlik değeri 6 – 6,5 arasıdır.
- Sakral çakra ile uyumludur.
- Kimyasal formülü şöyledir: SiO2 + K2O ve Silikat.
- Bünyesinde kuvars, mika ve feldspar bulundurur.
- Kalsiyum, magnezyum, alüminyum, demir gibi mineral ve bileşikler de içerebilir.
- Beyaz ve gri olanları sodyum ağırlıklı feldspar Riyolit olarak bilinir. Bunların içinde; Oksijen, Silisyum ve eser miktarda çeşitli mineraller bulunur.
- Bu taşların somon renkli olanları da mevcuttur. Bu renkteki taşlar; kahverengimsi, kırmızımsı, pembemsi karışık bir görünüme sahiptir. Bunların içeriğinde ise yoğun Ortoklas Feldspar ve potasyum yer alır. Ayrıca bunlar; Sodyum, Rubidyum, Baryum, demir mineralleri de ihtiva eder.
- Opak bir yapısı olan Riyolit taşı; yeşil, bej gibi farklı renklerde de gözlemlenebilir.
Riyolit Taşı Anlamı Nedir?
Taş, ismini; eski grekçe dilinde dere (çay) veya akıntı mânâsına gelen Rhuax’ kelimesi ile taş anlamını taşıyan ‘Lithos’un’ kelimesinin birleşiminden alır. Bu terkip ise, ‘Akan Taş’ olarak Türkçeye çevrilir.
Aslında bu, Riyolit taşı için doğru bir tanımlamadır. Zira taş, magmanın akışkan kısmından, -başka bir ifadeyle- lavlardan oluşur.
Silahların ve onbinlerce yıl önce çeşitli âletlerin yapımında kullanıldığı bilinen bu taş, günümüzde takıların bir parçası durumundadır.
Ayrıca bu taştan; yapı malzemesi, ev eşyası, dekoratif aksesuar ve meditasyon taşı olarak da yararlanılır.
Riyolit Taşı Ne İşe Yarar?
‘Karmik bilgelik taşı’ diye de nitelendirilen Riyolit; inanışa göre zihin, beden ve ruh üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Kişiye kendini daha güçlü hissettirdiği düşünülen Riyolit taşı faydaları subjektif şeylerdir. Yani bu taşı kullanan herkes aynı etkileri görecek diye bir şey yoktur.
Taşın nasıl tesir edeceği sizin ona ne kadar inandığınıza, nasıl niyet ettiğinize, ne şekilde ve hangi aralıklarla kullandığınıza göre değişir. Öte yandan, doğal taşların yararları zaten bilimsel ve tıbbî olarak kanıtlanmış değildir. Ancak Riyolit taşı kullananlar, tecrübeleri doğrultusunda bu taşın olumlu etkileriyle karşılaştıklarını bildirmişlerdir.
Fiziksel Açıdan Riyolit Taşı Yararları
- Enfeksiyon gibi mikrobik rahatsızlıklara şifalı olduğu rivâyet edilir.
- İçerdiği enerji ile kaslara fayda sağladığı düşünülür.
- Böbrekler için yararlı olduğundan bahsedilir. Özellikle de taş düşürmeye yardım ettiği iddia edilmektedir.
- B vitaminin emilimini kolaylaştırdığı söylenmiştir.
- Döküntüyü ve kaşıntıyı azalttığı de söylentiler arasındadır.
- Deri hastalıklarını hafiflettiği şeklinde bir rivâyet vardır.
- Damarları rahatlattığından ve böylece kan dolaşımını kolaylaştırdığından bahsedilmektedir.
- Vücut direncini artırdığına yönelik bir inanış mevcuttur.
- Taşlarla ilgili bilgi sahibi olan uzmanların görüşüne göre Riyolit, dikkat eksikliğine ve eklem ağrılarına da iyi gelir.
Ruhsal Bakımdan Riyolit Taşının Faydaları
- Kişinin ‘anda’ kalmasına, ‘şimdi’yi daha iyi yaşamasına yardım ettiği söylenir.
- Rûhî yönden dayanıklılığı artırdığına inanılır.
- Bazı kişiler bu taşın, duygu durumunu dengelediğini savunur. Onlara göre Riyolit taşı ruhsal faydaları ile kişinin deşarj olmasına imkân tanır. Duygularını dışa vurmasını sağlayıp içini boşaltma fırsatı sunar ve böylelikle kuş gibi hafif hissetmesini mümkün kılar. Kötü düşüncelerden ve hislerden arındırıp, rûhen temizlenme ve yenilenme sürecini başlatır.
- Bazıları ise şöyle demişlerdir: Riyolit taşı, yaydığı enerji ile kişinin sakin kalmasına yardımcıdır. Sorunlara daha akl-ı selim bir şekilde, objektif yaklaşmasını sağlayarak çözüme odaklanmayı ve problemlerle mücadele etmeyi kolaylaştırır.
- Yine denildi ki: Riyolit taşı değersizlik hissini yok eder, özgüveni yükseltir, özsaygıyı artırır, suçluluk duygusunu ortadan kaldırır.
- Kişiyi daha mutlu hissettirdiğine inanılmakta olan bu taşın, benliği keşfetmeye de yardımcı olabildiği söylenmektedir.
Riyolit Taşı Temizliği ve Bakımı Nasıl Yapılmalı?
Yüksek bir kırılganlığa sahip olmamasına rağmen, gözenekli bir yapısı bulunduğu için hassas davranmakta yarar vardır.
Cilalı Riyolit taşlarını nazikçe, yumuşak ve kuru bir bez ile silmek yeterlidir. Bunun yerine yumuşak uçlu bir fırçadan da yardım alabilirsiniz.
Taşın üstüne direkt olarak herhangi bir kozmetik ürünü uygulamaktan kaçınmalısınız. Örneğin; kolonya, deodorant, parfüm vb. sürmeyin. Duş öncesi ve spordan evvel çıkarmanız önerilir.
Taşın temizliğini ise; akar suyun altında bekletmek, toprağa gömmek, tütsülemek gibi yöntemlerle gerçekleştirebilirsiniz. Yahut farklı bir doğal taşın yanına koyarak, negatif enerjisinden bu sayede arınmasına izin verebilirsiniz.