Opal taşı, silis grubuna mensup bir mineraldir. Kuvars çeşitlerinden biri olan Opal, yeraltındaki suların hareket ederek kayalar arasında bulunan boşluklarda çökelmesiyle oluşmuştur. Silis’in jelatinli ve hidratlı bütün çeşitlerini kapsar. Bu nedenle camsı ve yağlı bir görünümü vardır. Yarı değerli olan opal taşı, içinde ışıltılı ufak parçacıklar varmış gibi bir görünüme sahiptir. Bu özelliğinden dolayı, kuvars taşının kristal yapılı versiyonu olarak da tanımlanabilir.
Işıltılı yapısı nedeniyle içerisinde ışık ve renk oyunları sergileyen bu taş, mücevher olarak yaygın şekilde kullanılır. İçindeki bu ışıltı ve renk değişiklikleri, ihtiva ettiği silica kürelerinden kaynaklanır.
Bu küreler ışınları kırarak çevreye rengârenk ışıklar saçar. Küreler ne kadar büyük olursa, renk çeşitliliği de o denli fazla olur.
Opal Taşı Nedir?
Opal taşı, enerji dönüşümü konusunda yetenekli olduğuna inanılan bir taştır. Kuvars türlerinden biri olan Opal taşının ismi Fransızca bir kelimeden gelir. Aksesuar yapımında ve bioenerji uygulamalarında kullanılır.
Opal Taşı Özellikleri Nelerdir?
- Sertliği Mhos skalasına göre 5,5-6 arasındadır.
- Özgül ağırlığı 1.9 – 2.3 olarak bildirilmiştir.
- Kimyasal formülü şudur: SiO2nH2O ve Silikat.
- Güneş ışığına, sıcağa, vücut ısısına duyarlıdır. Bu tür faktörlere maruz kalması hâlinde renk değiştirebilir. Bilindiği kadarıyla bu özelliği taşıyan başka bir taş mevcut değildir.
- Opal taşı halk arasında, ‘gökkuşağı taşı’ ve ‘panzehir taşı’ gibi isimlerle de anılır.
- Pek çok türü bulunmakla birlikte, en değerli Opal taşı Avustralya’nın Queensland Cragg Asil Opal Madeni’nden çıkarılan opallerdir. Meksika’da ise ateş opali yaygın olarak çıkarılır. Ülkemizde ise; Çanakkale, Afyon, Kütahya ve Eskişehir gibi şehirlerde opal yatakları vardır.
Opal Taşı Çeşitleri Nelerdir?
Uluslararası sınıflama doğrultusunda Opal taşının 99 çeşidi bulunduğu kabul edilmektedir. Bunların en popüler olanlarından bazıları şunlardır:
- Ateş Opali (Fire Opal),
- Adi Opal (Common Opal),,
- Beyaz Opal (White Opal),,
- Kristal Opal (Crystal Opal),,
- Jelimsi opal (Jelly Opal),,
- Siyah Opal (Black Opal),
- Süt Opal (Milk Opal),,
- Ağaç Opal (Wood Opal),.
Opal Taşı Hangi Çakra ile Uyumlu?
- Boğaz Çakrası ile 4. Kalp Çakrası, Opal taşının etki alanına dâhil çakralar olarak sıralanır. Söz konusu çakraların bu taş ile iyileştirilip dengelenebileceği savunulur. Bahsi geçen çakralardaki tıkanıklıkların da yine bu taş yardımıyla giderilebileceği söylenir.
Opal Taşı Hangi Burcun?
Terazi, Boğa ve Yengeç, Opal taşıyla ilişkilendirilen üç burç olarak karşımıza çıkar. Her burçtan tüm insanlar Opal taşını rahatlıkla kullanabilir. Ne var ki, saydığımız burçlara mensup bireylerin bu taştan daha iyi yararlanma olasılığı yüksektir.
Opal Taşı Ne İşe Yarar?
Bilimsel kesinliği olmamakla beraber, Opal taşı faydaları fizîkî ve rûhî bakımdan iki gruba ayrılır. Bunları şöyle sıralamak mümkündür:
Fiziksel Bakımdan Opal Taşının Faydaları:
- Göz sağlığına şifalı olduğu düşünülür.
- Eklem ağrılarını azalttığına inanılır.
- Böbrek rahatsızlığı olanlar için yarar sağlayabileceği ileri sürülmüştür.
- ‘Kan hastalıklarının iyileşmesine yardımcıdır.’ tarzında bir söylenti vardır.
- İltihabı ortadan kaldırdığı düşünülmektedir.
- Cildi, tırnakları ve saçları beslediğine inananlar vardır.
Ruhsal Açıdan Opal Taşının Yararları:
- Umut, şefkat ve sevgi aşıladığından söz edilmiştir.
- Kimileri bu taşın strese iyi geldiğini, asabi ruh hâlinden kurtardığını savunur.
- Akıl ve duygular konusunda bütünlük sağlamaya yardım ettiğine inanılmaktadır.
- ‘Kötü huylardan korur.’ şeklinde bir görüş vardır.
- Özgüveni artırdığından söz edilir.
- Özgürlük ve bağımsızlık taşı olarak kabul edilir. Kişinin kendini daha net, anlaşılır ve kolay ifade etmesini kolaylaştırdığı belirtilir.
- Parkinson tedavisine katkıda bulunduğu rivâyet edilmiştir.
- ‘Negatif enerjiyi alır. Pozitif enerji verir.’ tarzı söylentilere rastlanmaktadır.
- Utangaçlığı yok ettiği ileri sürülmektedir.
- Kimileri, Opal taşı yararları içinde şunları zikretmişlerdir: Bireyin, isteklerine ve inançlarına bağlı bir kişi olmasına yardımcıdır. Sabır ve azim verir, hedeflere ulaşmayı daha kolay hâle getirir. Mânevî ihtiyaçların giderilmesine, duygusal boşlukların kapatılmasına destek olur. Güne mutlu bir başlangıç yapmaya imkân tanır. Yaşama sevinci verir.
Opal Taşı Nasıl Temizlenir?
Doğal taşlar, -kullanıcısı farkında olmasa dahi- üzerinde negatif enerji biriktirir. Kullanılıp kullanılmaması durumu değiştirmez. Taşa birinin dokunması veya insanların girip-çıktığı bir ortamda bulunması da, olumsuz enerji birikimi için yeterlidir.
Bu durum Opal için de geçerlidir. Opal taşı temizliği düzenli olarak yapılmalı ve taşı arındırmak için kimyasal madde kullanmaktan uzak durulmalıdır.
Bir Opal taşına sahipseniz, onu temizlemek amacıyla şu yöntemlerden faydalanabilirsiniz:
- Tütsü yakma,
- Akan su altında yıkama,
- Toprağa gömme,
- Farklı bir doğal taş ile temizleme. (Bunu yapabilmek için, sertlik değeri Opal taşından daha yüksek bir taş seçmelisiniz. İkisini yan yana koyarak bekletirseniz, güçlü olan taş Opal’in bünyesindeki zararlı enerjileri toplayıp uzaklaştıracaktır.)
Opal Taşı Fiyatları
Sahip olduğu renge ve büyüklüğe göre Opal taşı fiyat seçenekleri çeşitlilik arz eder. Ayrıca; taşın hangi sertlik derecesinde olduğu, formu ve diğer nitelikleri de Opal taşı fiyat alternatiflerini genişletir.
Zengin koleksiyonuyla farklı ihtiyaç ve bütçe aralıklarına seslenen Taş Sandığı, kaliteyi hesaplı fiyatla buluşturur. Siz de Taş Sandığı’nın büyülü dünyasına yolculuk yaparak hayatınıza ve tarzınıza renk katacak ürünleri hemen bulmak için daha fazla beklemeyin!