Kalsedon taşı; yarı opak, mumsu parlaklığa sahip, genellikle beyaz renklerde bulunan, Kuvars grubuna ait bir taştır. Gri, sarı, kahverengi ve sarı-yeşil türleri de vardır. Gerçek doğal taşların doğru adresi olan mağazamız, Kalsedon taşı alanında da zengin seçenek yelpazesine sahiptir. Yüksek kaliteye uygun fiyat mukabilinde kavuşmak isteyenlerin tercihi Taş Sandığı, nitelikli ürünleriyle yaşamınızı renklendirecektir.
Kalsedon Taşı Nedir?
Kalsedon, Kuvars ailesinin üyesi bir taştır. Geçmişi Hitit döneminden öncesine dayanır. Akik taşları da hem Kalsedon, hem Kuvars ailesine bağlıdır.
Roma medeniyeti zamanında bu taşın İstanbul-Kadıköy limanından sevkiyatı yapılmış, taşın ismi de bu limanın adından gelmiştir. O süreçte liman, ‘Chalcedon’ adıyla anılmış olup, bu nedenle taşın ismi ‘Kalkedon’ olarak kalmıştır.
Öte yandan bu doğal taş, ayrıca ‘Kadıköy Taşı’ diye bilinir. Roma döneminin sona ermesiyle birlikte önemini yitirmeye başlayan bu taş, 1970’lerden itibaren eski popüleritesine kavuşmaya başlamıştır.
Kalsedon Taşı Yapısı Nasıldır?
Bu taş, fiziksel ve kimyasal etkenlerin birleşimiyle kaya oyuklarında oluşur. Kuvars grubundaki kriptokristalin türlerinden biridir.
Kuvars liflerinin incecik tabakalar hâlinde dizilip bir araya gelmesi neticesinde ortaya çıkar. Yağlı gibi bir görünüm veren parlaklığa sahiptir.
Saf Kalsedon taşları gri veya yarı şeffaf beyaz renktedir. Opal taşı ile karıştırılsa da ikisinin yapısı birbirinden farklıdır. Örneğin Opal taşı daha hafiftir ve yoğunluğu daha düşüktür.
Kalsedon Taşı Özellikleri:
- Anadolu’da ‘Mavi Altın’ adıyla anılan bu taşın inançları güçlendirdiğine ve ruhu beslediğine inanılır.
- Özgül ağırlığı 2,57-2,65’tir.
- Oksitler ve Silikatlar grubunda bulunur.
- Güç ve başarı sembolü kabul edilir.
- Mücevher ve süs eşyası yapımında, oymacılıkta kullanılmıştır.
- Meksika, Namibya, Almanya ve Eskişehir’de (Sarıcakaya Madeni’nde) yaygındır.
- Sertlik değeri 7’dir.
- Çin kaynaklarına göre Kalsedon, insanlık tarihindeki mücevher taşlarının ilkidir. Eski çağlarda pek çok kişi bu taşın ilâhî güçleri sembolize ettiğine inanmışlardır. Bazıları ise bu taştan kadeh yapıp gümüş desenler ile süslemişler, bu kadehlerde içilen içkinin şifa vereceğini düşünmüşlerdir.
Kalsedon Taşı Hangi Çakra ile Uyumlu?
3.Göz Çakrası ve 5.Boğaz Çakrası, Kalsedon’un etkilerinden maksimum derecede yararlanan çakralardır. Bu iki çakranın etkin hâle getirilmesinde, denge problemlerinin giderilmesinde, tıkanıklıkların ortadan kaldırılmasında Kalsedon taşı işe yarayabilir.
Kalsedon Taşı Hangi Burç?
Yay, Terazi ve Yengeç; Kalsedon taşının frekansı, titreşimi ve enerjisi ile uyum sağlayan burçlardır. Söz konusu burçlardan iseniz Kalsedon, sizin için isabetli bir tercih olacaktır.
Kalsedon Taşı Çeşitleri:
Desenleri ve renkleri doğrultusunda farklılaşan bu taşın türlerine göre özellikleri şöyledir:
- Mavi Kalsedon:
Koyu mavi tonları çok değerlidir. Genellikle gök mavisi tonlarındadır. Eskişehir’de çıkarılmakta olan mavi, pembe ve mor kalsedonlar dünya çapında ünlüdür.
- Sarduan:
Kahverengi, turuncu, kırmızı ve sarı tonlarında farklılık gösterir. Yunanlılar bu taşı mühür ve yüzük yapımında kullanmıştır. Yarı saydam bir yapıya sahiptir.
- Krisopras:
Yeşil renginde, yarı saydamdır. Özel rengi, barındırdığı nikel oksitten gelir. Şeffaf ve açık renkli türüne ise ‘Praz’ denir. İhtiva ettiği klorit mineralinden dolayı yeşil kuvars ile benzer bir görünüm sergiler.
- Karnalin:
Bu da yarı saydam özelliklidir. Kırmızı bir Kalsedon türü olup, rengini ise demir oksit mineralinden alır. Geçmişi Tunç Çağı’na kadar uzanır.
Kalsedon Taşı Ne İşe Yarar?
Hiçbir doğal taşın faydaları tıbbî mânâda kesinlik taşımaz. Kalsedon taşı yararları konusunu da bu anlayışla ele almak gerekir.
Bedensel ve mental olarak çeşitli etkileri bulunduğuna inanılan Kalsedon taşının, tene değdirilerek kullanılması önerilir.
Fiziksel Olarak Kalsedon Taşının Faydaları:
- Öksürüğü hafiflettiğine inanılır.
- Cilt enfeksiyonlarının iyileştirilmesine yardımcı olduğu ileri sürülmüştür.
- Kronik hastalıklara şifa olduğu, özellikle Alzheimer ve Demans hastaları için fayda sağladığı şeklinde bir söylenti vardır.
- Sindirimi düzenlediği rivâyet edilmiştir.
- ‘Metabolizmayı uyarır. Daha aktif çalışmasına destek olur.’ tarzı söylentilere rastlanmaktadır.
- Göz rahatsızlıklarında da faydalı etkilerini gösterdiği ileri sürülmektedir.
Ruhsal ve Zihinsel Olarak Kalsedon Taşının Yararları:
- Kötülüklerden koruduğu rivâyet edilmiştir.
- Kimileri bu taşın uykusuzluğa iyi geldiğini savunur.
- İyi dileklerin gerçekleşmesine yardım ettiği, iyimserlik duygusunu güçlendirdiği düşünülür.
- Anlayışı, hassaslığı, cömertliği artırdığından söz edilmiştir.
- Hitabet yeteneğini geliştirdiğine inanılmaktadır.
- Nazara karşı etkili olduğu yönünde bir görüş vardır.
- Bazıları ise Kalsedon taşı yararları konusunda şunları söylemiştir: Değişikliklere adapte olmaya yardımcıdır. Negatif enerjinin olumsuz etkilerini önler. Duygusal, ruhsal ve zihinsel dengeleyicidir.
- Kişinin finansal hedeflerine ulaşmasını destekler.
- İlişkilerde uyum sağlayıcı bir taştır. Bireyi partnerine karşı daha şefkatli ve pozitif olmaya teşvik eder.
- Çakraları dengeye getirdiğinden söz edilir.
- Zihni daha keskin ve dayanıklı kıldığı, bunamaya iyi geldiği kabul edilir.
Kalsedon Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?
Taşınızın yapısındaki olumsuz enerjileri yok etmek ve tekrar eski pozitifliğine, fonksiyonelliğine kavuşmasını sağlamak için temizlemeniz gereklidir. Bu aşamada şu yöntemlerden birini uygulamanız önerilir:
- Su ile yıkayın. (Akan suyun altında.)
- Tütsü yakın.
- Toprağa gömerek bir gece bekletin.
- Diğer taşlardan biriyle yan yana koyup bir süre böyle bırakın.
Kalsedon Taşı Fiyatları
Boyutlarından sertlik derecesine, ağırlığından şekline kadar pek çok faktör Kalsedon taşı fiyat seçeneklerini etkiler.
Siz de ürünleri mukayese ederek bütçenize ve kullanım amacınıza en uygun olanı bulmak için şimdi kategorimizi inceleyin!